Zomaar een casus van een docent tijdens een training, herkenbaar?

Je zit in de personeelskamer. Je wilt je collega vertellen over de leerling die je eruit gestuurd hebt, en op het moment dat je haar naam noemt, valt de collega jou in de rede en vertelt haar ervaring met die leerling.

Ze is zo enthousiast dat jouw verhaal in de prullenbak belandt.

Een week later sta je bij het koffieapparaat. Je teamleider vertelt over de vergadering dat hij het moeilijk had gevonden om te vertellen dat een aantal collega’s zouden worden gedetacheerd, jij hoort de emotie in zijn stem. Op dat moment neemt diezelfde collega het woord en vertelt over het moment op emotionele wijze dat zij bij een werkgever op een zijspoor werd gezet.

De teamleider kan niet anders dan naar haar verhaal luisteren.

Twee weken later staan jullie samen te wachten op de metro en vraagt hoe haar dag was. Ze vertelt over een leerling die een tijdje niet meer komt, omdat hij ‘overwerkt’ is. Je toont medeleven. Je vertelt nadat ze is uitgesproken over je eigen burn-outachtige klachten. Het is voor jou belangrijk dat ze je hoort. Op het moment dat je wilt vertellen hoe het kwam dat er iets in je knapte pakt ze het verhaal over en vertelt over haar echtgenoot dat hij door toedoen van zijn leidinggevende thuis zit.

Jouw verhaal doet er niet meer toe.

Kan ze niet een keer gewoon luisteren?

Het begint je behoorlijk te irriteren dat deze collega bij iedereen hetzelfde doet: het verhaal naar zichzelf toetrekken. Kan ze niet een keer gewoon luisteren en een vraag stellen? Je merkt dat je haar uit de weg gaat, en dat vind je jammer omdat je wel goed met haar kunt samenwerken. Dus het is wel spijtig dat het contact vermindert.

Wat er in je hart zit mag eruit.

Diep in je hart wil je haar wel eens de ‘waarheid’ zeggen. Maar hoe moet je dat doen zonder haar te kwetsen en de onderlinge relatie te verpesten?

Je krijgt in de training de gelegenheid om dit voorval neer te zetten. Je kiest een deelnemer die deze collega kan verbeelden.
Je geeft aan hoe zij zich gedraagt in contact met anderen. De situatie wordt neergezet en uitgespeeld. Jij mag alles eruit gooien wat je toen had willen zeggen tegen haar. Je gaat vol gas. Wat er in je hart zit, mag eruit! Zonder censuur, zonder methode. Dat kan in deze relatief veilige omgeving.

5 x G geeft lucht

G edrag

G edachte

G evoel

G evolg

G ewenst

Je krijgt de feedbackmethode aangereikt om wat je wilde vertellen aan haar, zonder lading te kunnen doen, met behoud van de relatie.

Opnieuw krijg je het tegenspel van de stand-in van je collega. Opnieuw gaan jullie in gesprek, waarin zij je zal afkappen om het verhaal op haar zelf te betrekken. En nu krijg je de opdracht om het via de feedbackmethode te doen. Je zweet, je probeert, en het lukt je om Gedrag, Gedachte, Gevoel, Gevolg en de Gewenste situatie te communiceren. Je geeft aan wat het gedrag van haar met jou doet, je geeft aan dat je graag de relatie wilt behouden en je vertelt wat je wens is: jou laten uitpraten en een vraag erover stellen.

Dat raakt de tegenspeler.

Je stem wordt zachter, je bent eerlijk en je spreekt de wens uit dat de relatie niet verstoord zal worden.

Dat is kwetsbaar en sterk.

Met klotsende oksels loop je terug naar je tafel.

Een andere cursist vraagt of je het in het ‘echt’ ook zo zou doen?

“Ja”, zeg je. “Ik weet nu dat het kan”.

Wil jij ook zo’n ervaring, alleen of samen met je collega’s?

Ik laat het je graag beleven in een individuele sessie of in een workshop op maat Het werk de vloer op.

Daarin oefen je met nieuw gedrag of je doet inzichten op, waarbij andere deelnemers (of ik) als tegenspeler inspiratiebronnen voor je/jullie zullen zijn.

Voor info: Maaike Boomstra, 0643468929, info@deboomstraat.nl