Ik loop naar voren. Op het podium staat de microfoon al voor mij klaar. Ik struikel nog net niet over mijn andere voet en daar sta ik dan. Hoe ga ik beginnen? Moet ik iedereen aankijken? En ja hoor daar struikel ik al over mijn woorden. Er zijn maar liefst 300 geïnteresseerden, of nou ja zijn ze eigenlijk wel geïnteresseerd?

Eerst maar eens opstaan, koffietje of twee naar achter werken en een eitje bakken.

Misschien toch nog even gaan slapen.

Ik kom helemaal niet in slaap en blijf maar liggen malen.

Ik neem nog een keer de presentatie door.

Of toch maar een slaappil nemen en even al dat piekeren vergeten?

Herkenbaar?

Dit kan ook anders. Dat weet jij ook, maar je vergeet dat door de spanning.

Een presentatie is niet het einde van de wereld.

“Echt wel!” hoor ik je al zeggen.

Ik heb ontzettend mijn best gedaan, dagenlang heb ik zitten ploeteren aan de PowerPointslides.  Ik heb de tekst al zes keer aangepast. Dat is toch genoeg? “Als het publiek dat niet goed genoeg vindt, gaat het toch echt bij hen mis!”.

Maar hoe komt het nou dat je zo gestrest bent? Je loopt jezelf serieus op te fokken. Want hoe fijn zou het zijn als je die presentatie vol zelfvertrouwen en zonder twijfels kon doen?!

Waar gaat het mis? Waardoor mis jij dat zelfvertrouwen wat je zo graag zou willen? Komt de spanning door de strenge blik van de directeur? Is het die collega van je die dolgraag jouw functie wil overnemen? Ben je bang je te verspreken of dat je helemaal dichtklapt?

TIP

  1. Bedenk dat jij daar staat voor de toehoorders, zij komen voor jouw verhaal.
  2. Het podium is eng, maak het in je fantasie nog enger, blaas het op. Overdrive XXL. Totdat je er zelf om moet lachen.
  3. Doe een muntje in je schoen: dat zorgt ervoor dat je energie en aandacht zakken, waardoor je rustiger wordt.

Hopelijk heb je wat aan deze tips. Laat je het weten als je dit uitgeprobeerd hebt?

Je kunt ook vlak voor deze presentatie naar De Spitskamer komen, de angst in de ogen kijken en je focussen op je kwaliteiten. Met een ervaringsgerichte oefening sla je een positief plaatje op in je brein. Dat gaat je helpen als je op het podium je toehoorders aankijkt en begint……….