Al die technieken, niks voor mij. Als ik een gesprek voer met een coachee dan wil ik gewoon mezelf kunnen zijn. Dat werkt het best. Mijn stagiaire voelt het heus wel hoor als ik een kunstje met haar uithaal. Ik heb zo’n hekel aan dat neppe gedoe. Die gesprekstechnieken heb ik me nog nooit eigen kunnen maken. Het past gewoon niet bij mij. Zo onnatuurlijk!

Herken je dit?

Even later in de training.

Een oefengesprek tussen twee collega’s. De een brengt een eigen probleem in. Ik houd namelijk niet van rollenspellen aan de hand van een bedachte casus. Dus de deelnemer komt echt met een eigen actueel vraagstuk. De coach gaat oefenen met een techniek: vijf minuten alleen luisteren, zonder in te gaan op wat de andere collega vertelt. Ik zit ergens anders in de ruimte en kijk zo nu en dan naar wat er gebeurt. Non-verbaal kan je veel zien, zonder het gesprek inhoudelijk te volgen.

De reactie van de coach: “Jeetje wat ben ik erg, zo niet empathisch, ik kan mijn medeleven niet tonen, ik had graag gezegd dat ik haar begrijp, dat ik het ook meegemaakt heb, dat ik begrijp wat ze meemaakt, wat ze voelt. Zie je wel wat een onzinnige oefening. Dat ga ik echt niet zo doen”.

De reactie van de collega die vijf minuten haar verhaal mocht vertellen: “Jeetje wat fijn om eens een keer mijn hele verhaal te mogen doen, zonder dat iemand mij onderbreekt. En nu ik me zo hoor praten voel ik pas hoeveel het met me doet. Het was wel een beetje gek, meestal krijg je natuurlijk wel een reactie van de ander, maar dit is toch ook wel heel fijn”.

De coach hoorde haar reactie en liet dit even op haar inwerken. “Ja, dat is ook wel weer raak. Ik moet maar eens wat meer de ander laten uitpraten. Eerlijk is eerlijk ik geloof dat ik inderdaad wel heel snel met mijn eigen verhaal kom”.

Zou jij dat kunnen: je coachee vijf minuten uit laten praten? En echt luisteren, echt horen wat ze zegt? De woorden horen en de ondertekst, wat zegt ze nog meer met haar mimiek, houding, stemkleur?

Probeer het eens en laat je het me weten of jij dit ‘kunstje’ kan uithalen, en wat het effect op jou was en op de ander waar je naar luisterde?

Ik ben benieuwd!