Niksen in je pensioen is maar niks

Je bent al je hele leven bezig met werken en studeren. Je noemt jezelf wel de eeuwige student. Er is altijd nog meer te leren en te ontdekken. Je bent na je eerste studie gaan werken, je vond een superleuke baan. En daar bleef het niet bij. Je hebt wel meer dan zeven verschillende banen gehad en drie vervolgopleidingen gedaan. Wat jou betreft gaat dat nog een tijdje door, maar het pensioen is nu dan toch echt in zicht. Je hebt nog helemaal geen zin om op de bank te belanden en de hele dag de tv aan te hebben. Je wilt jezelf wel scherp houden.

Berg vrije tijd

Het is moeilijk om je voor te stellen dat je straks een berg vrije tijd hebt. Deze tijd wil je natuurlijk gaan vullen met dingen die je leuk en zinnig vindt! In je pensioen heb je opeens meer tijd voor je familie, die daar waarschijnlijk erg blij mee zal zijn. Alleen wil je nog meer doen dan oppassen op je kleinkinderen. Gewoon echt nog even voor jezelf aan de slag of juist nog hele leuke samenwerkingen aangaan die er nog niet van gekomen zijn.

Je werk was mogelijk je grote passie. Of tenminste een heel belangrijk en betekenisvol deel van je leven. Het vinden van nieuwe bezigheden die jou nieuwe structuur zullen bieden is best nog een hele klus.

Hoe ga jij dit aanpakken?

Schrijftip

Een opstart kun je maken door op een tijdlijn de cruciale momenten in je loopbaan te plaatsen. Wanneer en waar maakte je welke keuze en voor wie of wat? Zet er dan emotietekens bij die passen bij deze besluiten. Wat leverden deze momenten jou op? Wat leerde je ervan?
Zo start je met terugkijken om straks beter vooruit te kunnen kijken.

Als je het fijn vindt om samen met anderen en onder begeleiding bezig te zijn met dit soort opdrachten om geïnspireerd te raken en je voor te bereiden op je pensioen, dan kun je kijken of de cursus Zin in je pensioen  bij je past.

Je kunt contact met mij opnemen via onderstaand mailadres.

Maaike Boomstra,  info@deboomstraat.nl