Alle seinen staan op groen

‘Iets in de genen’

Jos twijfelt. Niet vanwege de 400 euro die hij minder op zijn rekening krijgt, maar of hij wel de juiste beslissing neemt. Hij vindt knopen doorhakken erg moeilijk. ‘Iets in de genen!’

Jos heeft het steeds minder naar zijn zin op zijn werk. De sfeer is niet meer zoals een paar jaar terug, en de coronaperiode heeft het nog slechter gemaakt. Als hij in zijn dorp, ver weg van zijn werk de hort op gaat voelt hij dat hij niet meer wil werken. Het is genoeg geweest. Alle seinen staan op groen om zijn ontslag aan te kondigen en de deur dicht te trekken. Maar ja, die twijfel. ‘Het is angst’, zegt Jos, ‘de spanning om in het diepe te springen. En om er dan misschien achter te komen dat het een slecht besluit was en dat je dan niet meer terug kunt’. ‘Stel’, zeg ik, ‘dat je morgenochtend de gordijnen open doet en je je realiseert dat je afscheid is geweest en je pensioentijd is begonnen, hoe zou dat zijn?’ Hij glimt van oor tot oor en vanuit zijn hart komt een welgemeend ‘Heerlijk!’.

Contacten in de buurt

De grote opdracht voor Jos is om te vertrouwen op zijn ‘innerlijk weten’ wat goed voor hem is. Jos heeft alles uitgezocht en heeft plannen om een nieuw  weekritme te vinden. Hij heeft al contacten gelegd met mensen uit de buurt om zich bij activiteiten aan te sluiten. Zijn sociale netwerk biedt veel kansen. Hij lijkt klaar te zijn om de sprong te wagen.

Herken jij Jos zijn verhaal? Ben jij er klaar voor?

Tips om je voor te bereiden

– Praat met mensen die belangrijk voor je zijn.
– Spreek af met de praktijkondersteuner.
– Noteer de momenten bij je werkgever waar je trots op bent en waar je energie uit haalt. Bedenk waar en met wie je soortgelijks zou kunnen doen in je pensioentijd.
– Vraag je af of je bij je werkgever doet wat je wilt en of je wilt wat je doet.
Schrijf op wat je mee wilt nemen je pensioentijd in en wat je graag wilt achterlaten op je werk.
– Wat heb je de afgelopen maanden, dan wel jaren verwaarloosd? Waar genoot je ‘vroeger’ van, wat je al lange tijd niet meer hebt gedaan?
– Wat wil je de komende tijd voor anderen betekenen en welke activiteit past daar bij?
– Van welke dagdroom kun je een stukje realiseren? Wat wordt morgen je eerste stap?

Hopelijk helpen de vragen om besluiten te nemen en stappen te zetten.

Wil je nog meer activerende oefeningen en vragen dan kun je het boek Zin in je pensioen lezen.

Maaike Boomstra  info@deboomstraat.nl