Het zwarte gat bestaat echt

‘Het zwarte gat bestaat echt en het komt altijd, ook al werk je nog een tijdje door na je pensioneringsdatum. Dan komt het alsnog.’

De man die tegenover mij zit is een jaar met pensioen en geeft aan dat het een tijd heeft geduurd voordat hij zijn draai had gevonden.

Ik wist eigenlijk niet wat het zou betekenen om vervroegd met pensioen te gaan, ik had echt geen idee.

Als ik praat met mensen die nog werken en ik vertel hoe fijn ik het nu vind en hoe ik mijn tijd indeel, zeggen ze dat ze dit ook heel graag willen.

Je verlangt feitelijk naar innerlijke rust en dat kun je ook proberen te realiseren terwijl je werkt.

Begin met de verslaving aan je werk af te bouwen twee jaar voordat je met pensioen gaat. ‘Ontdollen’ zoals een dame zei die jaren als psychotherapeute had gewerkt. Zij ‘ontdolde’ na haar pensioneringsdatum, de tip van de andere pensionado is: doe dat al terwijl je werkt.

Mocht je ideeën willen opdoen over het afronden van je loopbaan en het voorbereiden op je pensioen: lees het boek Zin in je pensioen. Mocht je hulp willen om te ‘ontdollen’, bedenk wie jou daarin kan ondersteunen. Kom je er niet uit, dan kun je wellicht eens met mij sparren.

Maaike Boomstra

info@deboomstraat.nl

www.deboomstraat.nl/contact